Zomerfeest

Zomerfeest

De zon schijnt, de lucht is blauw en het zomerfeest komt eraan! Dit jaar zal het zomerfeest op woensdag 18 juni van 12:30 uur tot 15:30 uur plaatsvinden. Het zomerfeest vieren wij elk jaar. Alle leerlingen en ouders van de Provenier zijn welkom maar ook opa’s, oma’s, tantes, ooms, buren, vrienden en ga zo maar door. Zo zijn er verschillende activiteiten zoals: een rommelmarkt, spelletjes, hapjes en drankjes, een loterij en dat alles onder het genot van een muziekje. Kortom, komt allen!!!

zomerfeest_01

Zoals ieder jaar kiest de ouderraad een goed doel uit voor de opbrengst van het feest. Dit jaar gaat de opbrengst naar Stichting Bafang Kids. Deze stichting organiseert projecten voor kinderen in Kameroen. Dit lijkt wellicht wat ver weg maar dat heeft een goede reden. Komende zomer zullen juf Mariska, meester Paul, juf Anita en juf Loes naar Bafang vertrekken. Elk jaar wordt er in Bafang een programma van drie weken aangeboden met allerlei sport- en spelactiviteiten voor kinderen van 6 tot 16 jaar.

zomerfeest_02Mijn naam is Paul. In mijn groep 8 geef ik wekelijks graag tekenopdrachten. Ik zie dat de kinderen daar veel van leren en dat ze er veel expressie in kwijt kunnen. Daarom wil ik deze lessen ook graag in Kameroen geven. Ik vermoed dat het een hele bijzondere ervaring wordt.

 

 

 

zomerfeest_03Mijn naam is Loes. Ik ga deze zomer met de kinderen handpoppen maken. Het lijkt me leuk als de kinderen zelf speelgoed maken zodat ze er na afloop ook nog mee kunnen spelen. Ik vind het erg leuk om deze ervaring te mogen delen met mijn collega’s.

 

 

 

 

zomerfeest_04Mijn naam is Mariska. Ik wil graag een kleutergroepje starten. De activiteiten die we gaan doen zijn heel divers zoals wij ook hier op de scholen doen. Dus wil ik hoekjes maken waardoor de kinderen een kortere tijd iets kunnen doen en vervolgens naar de volgende activiteit gaan. Zo wil ik een bouwhoek, een zandbak, autootjes, poppen, schilderen, spelletjes en natuurlijk een leeshoekje maken.

 

 

 

zomerfeest_05Ik ben Anita en werk bij de peuters van de Peuteracademie. Ik ga met groepen kinderen knutselen en heb als thema het bekendste boek van Eric Carle; Rupsje Nooitgenoeg. Omdat ik heel graag met mijn handen bezig ben heb ik zelf bedacht dat ik krokodillen voor Kameroen brei. Dit houdt in dat ik knuffelkrokodillen brei op bestelling om de opbrengst  te besteden aan de knutselspullen die er nodig zijn voor de kinderen in Kameroen. Dus wil je ook een knuffelkrokodil kom dan even naar mij toe en je kunt hem bestellen. Ik ga dan zo snel mogelijk aan de slag om je te verblijden met een krokodil voor het goede doel.

 

 

Even wat informatie over Kameroen.

Kameroen is ongeveer 14 keer zo groot als Nederland en ligt in West Afrika tussen Nigeria en Congo en Gabon. Kameroen kent 10 provincies en 3 grote religies (Katholicisme, Protestantisme en Islam).

Kaart van Afrika

Het land wordt ook wel “petite Afrique” genoemd omdat je alle soorten klimaten en landschappen en religies er terug kunt vinden. Het land is vooral agrarisch en kent enorme grote gebieden met bananen – en ananasplantages, koffieteelt en katoenteelt. Helaas leveren deze producten door de internationale prijsafspraken niet zoveel voor de boeren op en veel mensen leven dan ook onder het bestaansminimum.

Kaart van Kameroen

Kameroen bestaat uit een Engelstalig en Franstalig gedeelte en in het land worden ongeveer 200 dialecten gesproken.

De zomeractiviteiten vinden plaats in Bafang. Bafang ligt in West Kameroen in het departement Haut Nkam. Het is met name een agrarisch gebied met uitgebreide plantages met bananen, avocado en velden met koffiebonen. De producten leveren helaas niet veel op en er is nauwelijks export. Kameroen kan qua export nauwelijks concurreren met andere grote koffieproducerende landen en daarnaast is de internationale koffiehandel zo ingericht dat de koffieboeren zelf nauwelijks een redelijke prijs krijgen voor hun product. Het meeste geld gaat naar de tussenhandelaren.

Bafang is een stad met circa 25.000 inwoners, vergelijkbaar met Dordrecht. Veel jongeren trekken uit dit gebied weg naar de grote steden zoals Douala en Yaounde om werk te vinden of naar school te gaan en te studeren. Daarnaast vindt er migratie vanuit dit gebied plaats naar Europa en de Verenigde Staten. Veelal goed opgeleide jongeren kunnen in dit gebied geen werk vinden en zoeken hun heil elders. Het gebied wordt van origine bewoond door de in Chefferien ingedeelde stam de Bamilike. Zij worden door de regering vaak een beetje als outsiders gezien omdat zij vaak op de oppositie stemmen en niet altijd regeringsgezind zijn. Binnen de Chefferie zwaait een koning de scepter. Ook op het terrein van lokaal bestuur is de plaatselijke koning een belangrijke factor. In gevallen van bijvoorbeeld diefstal zullen de meeste mensen eerst naar hun koning gaan om het probleem op te lossen, pas als men er niet uitkomt zal met naar de politie gaan. Deze traditionele vorm van besturen komt met name in dit gebied van Kameroen en in andere kleinere dorpen en steden voor. De familieband binnen de Bamilike is heel sterk en men helpt elkaar binnen familieverband waar mogelijk.

zomerfeest_06

Het gemiddeld maandinkomen van de mensen in deze stad is heel laag. Als men al werk heeft verdient men maximaal zo’n 30 euro per maand en hier moet een gezin van rondkomen. Terwijl de prijzen van allerlei producten zoals waspoeder bijna op Europees niveau zitten. Kameroen kent geen verzorgingsstaat waarin mensen een uitkering kunnen aanvragen, ze zijn geheel op zichzelf aangewezen. Veel mensen leven dus op de rand van armoede. En op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg lopen mensen dus een grote achterstand op. In Kameroen bestaat er algemeen onderwijs dat gefinancierd wordt door de overheid en onderwijs dat traditioneel wordt opgezet vanuit de missie. Deze school is gekoppeld aan katholieke missie. Echter de enige inkomstenbron van een missiepost zijn de gaven van de leden van de kerk. Deze nemen de afgelopen jaren alleen maar af. Ook is er geen band meer met de kerken vanuit de koloniserende landen zoals Engeland en Frankrijk, dus deze geldstroom is ook opgedroogd.

Op het terrein van gezondheidszorg bestaan er in Kameroen vrijwel geen verzekeringen. Als je ziek wordt ga je zelf naar het ziekenhuis en betaal je de kosten voordat je een behandeling kan krijgen. Heb je geen geld dan zit je dus in grote problemen. Veel mensen sterven daardoor omdat ze geen geld hebben om de benodigde kosten te betalen. Ook medicijnen en andere hulpmiddelen moeten mensen zelf aanschaffen en ze zijn in verhouding tot het inkomen relatief duur in aanschaf. Ook in het ziekenhuis ben je voor een deel afhankelijk van de verzorging van familieleden omdat je vanuit het ziekenhuis geen eten krijgt.

Wat kunnen wij doen? Alle leerlingen van de Provenier krijgen binnenkort een leeg tasje. Dit lege tasje mogen de kinderen vullen met spullen die de kinderen in Bafang kunnen gebruiken. Denk hierbij aan oude sportschoenen, pennen, schriften, gummen, stiften, ballen, memory, speelgoed. Zolang het materiaal maar in de tas past en nog bruikbaar is. Al deze tasjes moeten verscheept worden. Dit is mogelijk in een container die wij willen financieren door middel van de opbrengst van het zomerfeest.

zomerfeest_07

Een container naar Kameroen verschepen kost € 1500,-.

Dus vul je tasje en kom met wat geld naar het zomerfeest! Alle beetjes helpen. Wij hopen aan het einde van het feest voldoende geld verzameld te hebben.

Mocht u nog meer informatie willen over Stichting Bafang Kids. Kijk dan even op de website: http://www.bafangkids.org

 

Tot bij het zomerfeest!

De ouderraad