Verslag vakantieactiviteiten zomer 2015

Bafang, Kameroen

Van 27 juli tot en met 14 augustus zijn er drie weken lang vakantieactiviteiten georganiseerd in het dorp Bafang in Kameroen. Dit met ondersteuning vanuit Bafang Kids Steun in samenwerking met de vrijwilligers van onze partnerorganisatie Association Jeunesse Avenir. (AJA).

IMG_0113

In de voorafgaande weken is er voorbereidend werk gedaan door het leggen van contacten met de partnerscholen en het voorbereiden van de inhoud van het programma. Ook is er vanuit Nederland materiaal verzameld en verscheept om te kunnen gebruiken. Dit was oa sportmateriaal, kleding en knutselmateriaal.

Voor de PR is er een flyer gemaakt die uitgedeeld is op de scholen, een poster en de aankondiging van de start van de weken is via de kerk ook verspreidt.

De opzet van het programma was zo dat de kinderen de eerste week in brede zin kennis konden maken met tal van activiteiten zoals sport, spel, knutsel-en educatieve activiteiten. Er werden groepen gemaakt van ongeveer 15 deelnemers. De leeftijden van de kinderen varieerden van ongeveer 6 tot 16 jaar. Voor de allerkleinsten was er een speciale speellokaal gemaakt waar kinderen ook tussendoor een dutje konden doen. Voor hen was er materiaal als een treintje van hout, speelblokken, een zandbak, kleurtjes, speelgoedbeestjes.

IMG_0137

IMG_0138

Er hebben in totaal 140 kinderen meegedaan aan de vakantieactiviteiten en 65 kinderen aan de trainingskampen van de sportacademies ( Voetbal, Korfbal en Badminton ). Er waren ongeveer 15 kleuters. Deze groep groeit elk jaar. Er is veel behoefte aan activiteiten voor deze kleine kinderen .

IMG_0139

Vanuit AJA waren er 8 vrijwilligers betrokken, 7 sportbegeleiders en een zestal stagiaires die als kind hebben meegedaan met de activiteiten. In totaal een team van 21 mensen. Gabriel Djeukoua (voorzitter AJA) en Edouard Ngayap (coördinator sportbegeleiders) trekken voornamelijk de kar met hulp van Leopold Foussom ( Voorzitter Stichting Bafang Kids Steun ) vanuit Nederland. Twee leerkrachten die vorig jaar stage hebben gelopen hebben nu zelfstandig de kleutergroep gedaan. Het afgelopen jaar is er contact gelegd met een karatedocent uit Bafang. Hij gaat voor het eerst dit jaar meedoen met de activiteiten.
3
De oudere kinderen konden meedoen met: voetbal, Handbal, Korfbal, Hockey, Badminton, Karate, Honkbal en Sport en Spel als sportieve activiteiten. Als Educatieve activiteiten, hadden we: Spreek en schrijfvaardigheid in het fee’fee’(Lokale taal die dreigt te verdwijnen) educatieve film, lokale dans, fanfare muziek, knutselen, knutselen, schilderen, pedicure, manicure en nagelverzorging.

IMG_0140

De tweede en de derde week konden kiezen per dag twee activiteiten kiezen en zich daar meer in gaan verdiepen. Ouders kwamen ook regelmatig kijken en zien meer het belang in van deze activiteiten. Er werd door zowel kinderen als ouders gevraagd of het mogelijk zou zijn deze vakantieweken te verlengen tot vier weken. Dit is echter in de praktijk niet zo eenvoudig te realiseren. Het kost al veel tijd en moeite van alle betrokkenen om deze drie weken te organiseren. Het is heel intensief en dit jaar hebben de vrijwilligers in Kameroen het zonder hulp gedaan van vrijwilligers uit Nederland. Het is roostertechnisch nog moeilijk om vier weken in te plannen omdat het anders een te zware wissel zou trekken op de vrijwilligers daar.

IMG_0121

De kinderen kregen tussen de middag een gezonde maaltijd in de vorm van sandwiches of rijst.

IMG_0134

We willen voor volgend jaar kijken of we iets meer kunnen gaan doen met behulp van toneel en theater. En mogelijk acrobatiek en circusachtige elementen. Er zal binnenkort een oriënterend gesprek plaatsvinden met een theatermaker die op de Antillen werkt met kinderen in een benarde positie en die theater inzet om te werken aan hun zelfvertrouwen.

Deze vakantieactiviteiten bieden een grote groep kinderen in Bafang plezier, geven hen de kans lekker te kunnen spelen en te genieten van een gezonde maaltijd. Kinderen kunnen kennismaken met allerlei leuke activiteiten en nieuwe dingen leren . Ouders leren op deze manier dat het belangrijk is om betrokken te zijn bij de opvoeding van hun kinderen en zich in te zetten als vrijwilliger bij het uitvoeren van de activiteiten.

Een volgend actiepunt voor ons is het halen van de ANBI status. We zijn hier nog hard mee bezig en hopen dat het korte termijn gerealiseerd gaat worden.

We willen het Pieter Bastiaanfonds hartelijk danken voor hun bijdrage voor deze geweldige vakantieweken voor de kids in Bafang in Kameroen.

Met Vriendelijke groeten,
Leopold Foussom / Ariane den Bakker