Verslag Jeugdvakantiekamp 2018

Bafang 23 juli t/m 10 augustus 2018

Inleiding

Dit is een verslag van de vakantie activiteiten van Stichting Bafang Kids Steun in het dorp Bafang in Kameroen.De vakantieweken zijn gehouden van 23 juli t/m 10 augustus voornamelijk op het bekende terrein van St. Paul, een grote middelbare school in het dorp.

Dit jaar waren er geen vrijwilligers uit Nederland die mee konden gaan. Leopold is op zichzelf gegaan en de activiteiten zijn uitgevoerd door de vrijwilligers van partnerorganisatie AJA. De afgelopen elf jaar hebben in het teken gestaan van kennisoverdracht en opbouw van het kader. Dit is gedaan door het organiseren van diverse masterclasses en het nauw samenwerken tussen vrijwilligers uit Nederland en de vrijwilligers uit Kameroen. Zo zijn er de afgelopen jaren ook een  aantal experts naar Bafang afgereisd om daar hun kennis en vaardigheden op diverse gebieden te delen. Zoals bv Dirk Jan Drost, Joost Preuninger  (korfbaltrainer), Patrick Spa,  Mariska Beenhakker, Theo de Groot, etc… 

Het was best spannend om te zien of de vrijwilligers deze editie zonder directe ondersteuning van andere vrijwilligers alles zouden kunnen uitvoeren. 

 

Organisatie en activiteitenuitvoering

Afgelopen  jaren is er door vrijwilligers uit Nederland en Kameroen hard gewerkt aan het goed opleiden van de vrijwilligers in Bafang en het verder verzelfstandigen van AJA. Dit seizoen hebben de vrijwilligers in Kameroen geheel zelfstandig het programma voorbereid en uitgevoerd. Leopold heeft nog inhoudelijke en procesmatige ondersteuning geboden. Om de vakantie activiteiten goed te laten verlopen waren de vrijwilligers in werkgroepjes verdeeld met verschillende taken. Hierdoor verliep de uitvoering goed gestroomlijnd. Na elke dag werd er geëvalueerd door de deelnemers.

Dit jaar hebben we wat geld gereserveerd voor de aanschaf van duurzame materialen zoals de ( tweedehands) puzzelmatten voor karate, judo en kleutergym. Deze materialen zijn in Kameroen moeilijk verkrijgbaar of tegen hoge kosten.Daarnaast hadden we dagelijks 255 deelnemers aan de activiteiten,  iets meer dan gepland. Deze deelnemers wilden we volgens het afgesproken programma ook dagelijks voorzien van een maaltijd. Dit heeft ook wat extra financiële ruimte gevraagd. Verder zijn alle onderdelen zoals gepland uitgevoerd.

 

Oude deelnemers als Stagiaires

Een mooie ontwikkeling is dat deelnemers aan de vakantieactiviteiten tot tien jaar geleden, zich vaak aanmelden als vrijwilliger om mee te helpen. Zij zijn goed op de hoogte van de gang van zaken en dragen op die manier bij aan de ontwikkeling van andere kids uit Bafang.We zien ook dat steeds meer ouders betrokken raken bij het organiseren van de activiteiten. Zij zien ook het belang ervan in en dragen een steentje bij. 

DSC_4929

 

Programma

Sport en Vrijetijd besteding

Er deden gemiddeld 255 kids in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar mee.

In de ochtend konden ze allerlei knutselactiviteiten doen zoals tekenen en schilderen, educatieve films zien, milieu informatie, vrij spelen, puzzelen, bordspelen, muziek maken.

In de middag werden diverse sporten aangeboden zoals voetbal, handbal, hockey, badminton, volleybal, tennis, karate, judo.

Ook voor de kleuters was er een aanbod in de vorm van o.a. Kleutergym en knutselen.

Er deden dit jaar 55 kleuters mee.  Tussen de middag was er elke dag een warme verse maaltijd of een broodmaaltijd. 

Het kleuterklasje

Dit jaar deden er 55 kleuters mee aan de activiteiten. Ze konden meedoen aan diverse knutselactiviteiten en er was bewegingsles speciaal op hen afgestemd. Het aantal kleuters neemt  elk jaar toe.

Ouders geven aan dat ze het  belangrijk vinden dat de kleintjes leuk bezig kunnen zijn en dat  zij daardoor wat tijd hebben om bv huishoudelijke taken goed uit te kunnen voeren. De kleuters genieten ook echt van het spelen met poppen en houten treintjes. 

 

Voetbalkamp

Er is 10 dagen een voetbalkamp gehouden. 35 kinderen die het  hele jaar meegetraind hebben in de voetbalacademie krijgen verdiepingslessen en training. Dit jaar waren er een aantal professionele spelers en trainers uitgenodigd die workshops hebben verzorgd voor de kids. 

DSC_5937

 

Fe’efe’e Lessen en Wedstrijd

De fe’efe’e taalschool die vorig jaar is opgericht trekt veel leerlingen. Er doen elke week 57 leerlingen mee (volwassenen en kinderen). Tijdens deze vakantie activiteiten waren er wedstrijden in gedichten maken en verhalen schrijven en voordragen en dictee.

DSC_7628

Mr Makalankwen, uit Yaounde is een bekende taalwetenschapper. Hij is gespecialiseerd in het fe’efe’e . Hij heeft een lezing verzorgd over de geschiedenis van deze taal en uitgelegd dat  het belangrijk is dat deze taal blijft behouden voor de komende generaties.

DSC_7602

 

Materiaal

Een deel van het materiaal hebben we zelf gekocht maar veel materialen zijn door diverse scholen en sportverenigingen geschonken. Zoals trainingspakken, tassen, ballen, hockeysticks.

DSC_6781

Een team van de voetbalacademie kon zelfs verrast worden met een origineel Feyenoordshirt. Er is ook knutselmateriaal, puzzels en speelgoed geschonken door OSBS de Kameleon, een basisschool uit Rotterdam. 

 

Afsluitingsceremonie

De afsluiting is dit jaar door ruim 500 mensen bezocht. Alle sporten die aan bod zijn gekomen tijdens de vakantieweken werden gepresenteerd. Er waren wedstrijden en presentaties van o.a karate. De kids lieten vol enthousiasme zien wat ze geleerd hadden. Al met al een mooi vakantiekamp met veel blije gezichten.

DSC_8821

 

Bedankt

Sportverenigingen

  • HV Helius (Hellevoetsluis)
  • KV DOT (OOS)
  • CVV Sperwers( Capelle a/d IJssel)
  • HV Atomium (Rotterdam)
  • Feyenoord Rotterdam

Overige instellingen en organisaties

  • Sport en Spel Maasland
  • Diaconie Pr. K. Hoogvliet
  • Gemeente Rotterdam
  • Lekker Fit! Rotterdam
  • Sportbedrijf Rotterdam
  • Stichting Rotterdam Topsport
  • SV Oranje-Wit Dordrecht- Thema – Spelen met gedrag

De fondsen

  • Manouke Fonds
  • Stichting t’ Trekpaert
  • Stichting Buitenlandse Werknemers Rijnmond

Scholen

  • Basisschool Het Open Venster, Rotterdam
  • Basisschool OSBS de Kameleon, Rotterdam
  • Basisschool Over de Slinge, Rotterdam

Particulieren

  • Alle Vrijwilligers AJA/BKS
  • De heer Lako Blaise
  • De heer Henk van Vliet
  • De heer Arthur Ngaleu
  • De heer Francois X. Kakmeni
  • De heer Blaise Eken
  • De heer Clement Mbouendeu