Een Succesvol Zomervakantie programma in Bafang

Bafang Kids Steun is in 2009 gestart met de aftrap van het project Lekker Sporten in Kameroen. Dit hield in dat er reguliere sportlessen op basisscholen in Bafang zijn gegeven en daarnaast een aanbod van sportdagen met thema’s op de deelnemende scholen.
Na overleg met de ouderraden en directeuren van de scholen en de partnerorganisatie en betrokken sporters is daar het idee uit ontstaan om in de zomer van 2010 een uitgebreid zomervakantieprogramma neer te zetten dat uniek is voor Bafang en voor Kameroen.
Er was veel enthousiasme bij alle betrokken partners.

In Nederland was er contact met het Albeda College, afdeling Sport en Bewegen en de Dansacademie uit Rotterdam en een aantal vrijwilligers van de Stichting die al eerder zijn meegeweest met het project en een actieve vrijwilligster uit de handbalwereld.


Samen hebben zij de vakantieweek voorbereid. De periode in Kameroen zou voor de vier studenten gelden als stageperiode en zij zouden worden begeleid door de vrijwilligers van BKS. De studenten hebben door middel van kleine persoonlijke sponsoracties het bedrag bij elkaar gespaard om naar Kameroen te gaan. Daarnaast heeft Impulsis een bijdrage geleverd voor het organiseren en uitvoeren van dit project. Het bedrijf Dammers heeft een bijdrage geleverd voor het opknappen van het AJAcentrum.
Het voorbereidingstraject heeft ongeveer een jaar in beslag genomen, zowel in Nederland als in Kameroen is er hard gewerkt.

Het zomervakantieprogramma is op 19 juli begonnen tot 6 augustus 2010. De groep bestond uit 08 vrijwilligers ( Tobi Trouw, Gilmaro Piter, Leonie Schneider, Josephine van den Nieuwendijk, Nicole de Man, Mariska Beenhakker, Annette Zwik en Leopold Foussom) waaronder vier studenten die hard gewerkt hebben om elke dag een leuk en leerzaam programma te organiseren. In de ochtend werden er creatieve workshops gegeven waaronder: schminken, knutselen, handvaardigheid, circus, sport en spel en dansen. In de middag werden er 9 sporten aangeboden waaronder handbal, voetbal, volleybal, badminton.
Elke dag hebben er circa 190 kinderen meegedaan, en er waren in totaal 34 begeleiders. Tussen de middag kregen alle kinderen een lunchpakket aangeboden.

Ouders van de kinderen kwamen regelmatig kijken en er zijn voor hen twee open dagen georganiseerd waarop ze ook zelf kennis konden maken met de workshops. De Nederlandse vrijwilligers hebben ook meegedaan aan een aantal georganiseerde workshops waaronder palmolie persen, traditioneel vlechtwerk, water op het hoofd dragen en sportief wandelen in de natuur.
Iedereen die heeft meegedaan is superenthousiast en wilt graag dat er volgend jaar een tweede editie komt.