Verslag Bafang Sports et Loisirs Vacances , Kameroen Zomer 2017

Inleiding

Van 24 juli tot en met 11augustus zijn er in Bafang drie weken lang vakantie activiteiten voor kinderen georganiseerd. De bedoeling van deze weken is kinderen een zinvolle en fijne vakantietijd te bieden, waarbij ze lekker kunnen spelen, vriendjes kunnen maken en nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen. Spelen is niet altijd vanzelfsprekend in Kameroen. Met onze vakantieweken voorzien we in een grote behoefte. De kinderen die meedoen zijn tussen de drie en achttien jaar.
Dit jaar is er een team van negen vrijwilligers uit Nederland naar Bafang gegaan en waren er circa 23 vrijwilligers uit Kameroen. De vakantieweken worden een paar maanden van te voren voorbereid door alle vrijwilligers samen.

Inhoud vakantieweken

In de ochtend werd er door de kinderen geknutseld, geschilderd, getekend, gepuzzeld, film gekeken en gecomputerd. In de pauze kregen alle kinderen een sandwich en een flesje sap.

S ’middags volgde dan een programma met sport en spel en diverse sporten als handbal, hockey, tennis, badminton, voetbal, karate.
De kinderen konden in de eerste week kennismaken met alle vormen van sport. In de tweede en derde week volgden zij verdiepingslessen van een sport naar keuze en bereidden kinderen zich voor op een eindpresentatie.
Gemiddeld deden er 210 kinderen per dag mee.

Voetbalkamp

DSC_8266

Van 28 juli tot en met 6 augustus vond de voetbalacademie plaats. Zo’n 46 kinderen hebben meegedaan aan dit intensieve kamp. In de ochtend ontbeten de kinderen samen, daarna samen allerlei oefeningen doen, s ’middags samen lunchen en daarna weer trainen. Er deden kinderen mee uit zowel het dorp als omliggende dorpen of kinderen die op vakantie waren vanuit Douala of Yaounde.

De kleutergroep en Masterclass Kleuterjuffen

 

Het aantal kleine kinderen die naar de BSLV komen groeit de afgelopen jaren. Ook dit jaar was er weer veel belangstelling. Er was vanuit Nederland ook een juf met als specialisatie kleuters mee. Zij heeft onder andere voor 18 juffen een masterclass verzorgd. Dit sloeg erg goed aan en de juffen hopen dat dit volgend jaar weer kan worden gegeven. Tijdens deze masterclass is er aandacht geweest voor de pedagogische kanten in het werken met kleuters, spelvormen, materiaal etc. Maar er is ook kennis overgedragen op het gebied van materiaal en hoe lokaal beschikbaar materiaal als dozen, dopjes etc hiervoor gebruikt kan worden…
Uit de masterclass bleek dat passie hebben voor het vak en voor de kleuters belangrijk is om te blijven leren en ontwikkelen.
De ruimte was ook speciaal ingericht voor kleuters door een speelhoekje, rusthoekje en aangepaste tafeltjes en stoeltjes.

Taalwedstrijd

 
DSC_6565

Het Fe’e Fe’e is de plaatselijke, oorspronkelijke taal van de Bamilike. Dit is de stam waar Bafang deel van uitmaakt. Deze taal dreigt langzaam te verdwijnen door het Frans en de opkomst van het Engels. In de ochtenden werd er les gegeven in Fe’e fe’e en in de laatste week werd er een taalwedstrijd gehouden. Hieraan deden 45 kinderen mee in verschillende categorieën. Ze droegen gedichten voor, deden mee met spelling en kregen een dictee.

Sponsorprogramma

Op 30 juli was er een bijeenkomst met alle de ouders van sponsorkinderen en de sponsorkinderen zelf. Twee vrijwilligers vanuit Nederland hebben hierbij kennisgemaakt met hun sponsorkind en zijn/haar ouders. Dit was een emotioneel moment. Er werd samen gegeten en het 10-jarig jubileum van AJA gevierd.

Tevens zijn de cadeautjes uitgedeeld die sponsorouders vanuit Nederland hadden meegegeven.
Ook zijn Marjolein en François herdacht, twee vrijwilligers die overleden zijn.
Later in de week zijn de sponsorouders uit Nederland op huisbezoek geweest bij hun sponsorkind. Zo kregen zij meer inzicht in de leefomstandigheden van hun sponsorkind. Maar konden ze vooral ook kennismaken met de familie.

Een Multimedia ruimte voor de Dorp door Team NL 2017

In het AJA centrum is een multimedia ruimte ingericht. De muren zijn mooi geverfd en er is een beamer met scherm geplaatst en drie pc’s. De spullen zijn geschonken door de vrijwilligers die dit jaar mee zijn gegaan, Team NL 2017. In deze ruimte kunnen films worden vertoond en presentaties worden gegeven. AJA is heel blij met deze ruimte!

Korfbalmateriaal voor Korfbalbond en ICT materiaal voor Saint Paul

Er is korfbalmateriaal verzameld en overgedragen aan de voorzitter van de korfbalbond in Kameroen. Ook zijn er ICT- en schoolmaterialen overgedragen aan het college Saint Paul.

We willen iedereen bedanken die meegeholpen heeft aan het tot stand komen van deze editie van de BSLV.

Een speciaal dank aan

De vrijwilligers uit Kameroen

De Vrijwilligers uit Nederland

Mvr. Ilja van Laar, Mvr. Petra de Kramer, Mvr. Annemarie van Duren en Fee Sepers. Dhr. Kurt Willems, Dhr. Silvio Hazel, Dhr. Erik Plas en Tjerk Sepers.

De Sportverenigingen

SV Atomium ’61, CVV Zwevers Capelle a/d IJssel, SV Oranje Wit Dordrecht, VV Hekelingen Spijkenisse.

De Bedrijven

FPS Famous Pacific Shipping, Stichting ‘t Trekpaert

De Basisscholen

OSBS de Kameleon te Rotterdam, Het open Venster te Rotterdam
Voor meer informatie over Stichting Bafang Kids Steun, kijk op onze site www.bafangkids.org of op www.facebook.com/bafangkidssteun.