Nieuwsbrief Stichting Bafang Kids Steun Juli 2015

Sinds 2006 bestaat de Stichting Bafang Kids Steun. Ons voornaamste doel is door middel van sport, educatie en cultuur kinderen en scholen te
ondersteunen in het dorp Bafang in West Kameroen. Vrijwilligers uit Nederland zijn altijd van harte welkom om mee te gaan om contact te krijgen met vrijwilligers uit Kameroen en tot uitwisseling en wederzijdse inspiratie te komen.

Download de nieuwsbrief als pdf: Nieuwsbrief BKS juli 2015

Een terugblik over het eerste semester van 2015 en december 2014

De sportcoaches hebben meer dan 800 sportlessen en 250 clinics verzorgd op 12 basisscholen en 3 middelbare scholen in Bafang en omstreken. De coaches groeien in hun ontwikkeling. We merken dat bv aan het feit dat de teamleider Edouard Ngayap nu geleerd heeft om met de computer en internet om te gaan en een verslag kan maken van de activiteiten. Een ander belangrijk punt is de inbedding van het werk van de coaches op de scholen en de financiering ervan. We hopen dat het via de contacten van AJA mogelijk wordt dat de scholen die betrokken zijn bij de lessen in staat zullen gaan zijn om het project over te nemen en meer ownership op zich te nemen en de financiering van de coaches op langere termijn zelf te gaan doen. Dit zal gefaseerd moeten gaan omdat de scholen vaak ernstig gebrek hebben aan geld en ouders ook niet royaal bij kas zitten. AJA is in gesprek met de ouders en schoolbesturen hierover.

In het cultureel centrum van AJA wordt elke woensdag en zaterdag een kinderclubactiviteit gedaan zoals film kijken en knutselen. De ouders van de sponsorkinderen komen er ook bij elkaar. Ze praten met elkaar over opvoedingsgerichte onderwerpen.

Er is een Kerstchallenge gehouden met diverse sporten en in de ruimte van AJA een kerstdisco met een gezonde maaltijd. Er is meer samenwerking met partners zoals AJA, vele sportverenigingen in Nederland en bv fondsen als het Manoukefonds. Via sportverenigingen zoals bv Oranje Wit uit Dordrecht, Hockeyclub Rotterdam etc… krijgen we veel materiaal zoals ballen, rackets trainingspakken, pionnen, , shirtjes, etc… dat een tweede kans krijgt in Kameroen.

nieuwsbrief juli 2015 foto01

In mei zijn is er twee weken gewerkt aan het project Korfbal in Kameroen. Dit project is in samenwerking met de IKF (International Korfball Federation) en de Korfbal Federatie van Kameroen en Bafang Kids ontstaan. Dirk Jan Drost van het International Korfbal Bond en enthousiast trainer was al eerder mee geweest naar Kameroen om korfbal verder te helpen ontwikkelen. Samen met 3 andere vrijwilligers (Laura Walter, Maike Spijker, Raymond Soerjo ), zijn ze twee weken lang bezig geweest samen met de vrijwilligers van AJA en de sportcoaches om clinics en lessen te verzorgen voor honderden basis en middelbare scholieren. Daar hebben zij ook een trainingskamp georganiseerd voor het elite korfbal van Kameroen met de beste spelers uit5regio’s.

Maike Spijker: Hoe kwam je in contact met BKS en wat beteken deze reis voor jouw leven?

Ik ben 22 Jaar oud en speel korfbal bij ZKC`19 (provincie Groningen). Ik kwam in contact met Bafang Kids Steun toen ik een advertentie zag op de site van de KNKV. Ik wilde heel graag een keer ergens naar toe buiten Europa. Toen ik zag dat dit twee weken was (ik heb namelijk nogal snel last van heimwee), wist ik dat dit iets voor mij zou zijn. Naar een ander land en mijn lievelingssport kunnen delen, was een mooie combinatie.

nieuwsbrief juli 2015 foto02

Als ik aan Kameroen denk, dan herinner ik mij vooral een land wat vol is van gastvrijheid. Iedereen is vrolijk, de stemming is goed en mensen willen je me al te graag helpen. Het is een mooi land met heel veel groen. Ik vond het contact met de vrijwilligers van AJA heel fijn. Het was echt een hele gave ervaring die je niet wilt missen. Je kunt de kinderen en de volwassenen heel leren van de dingen die je zelf hebt geleerd en omgekeerd leer je weer heel veel van de kinderen en de volwassenen daar.

Laura Walter: Wat vond je het leukste in jouw reis?

De hele ervaring was ontzettend leuk! Het allerleukste vond ik de training geven op zowel de scholen als op de academie. Het is super om te zien hoeveel plezier de kinderen hebben. En het voelt goed om een lach op de gezichten van de kinderen te toveren. Allemaal even fanatiek en leergierig! Ook heel gaaf is om te zien dat de kinderen van de academie steeds beter werden. Er zitten echt veel talenten tussen die in een korte tijd echte korfballers zijn geworden. De Mini Olympiade mag natuurlijk ook niet ontbreken. Alle scholen die met plezier sporten en strijd tonen om uiteindelijk de winnaar te worden.

nieuwsbrief juli 2015 foto03

“De reis was helemaal top!
Ik zou het zo weer over willen doen!
Ik kan nu zeggen dat ik familie in Bafang heb wonen” – Raymond Soerjo

De combinatie van avontuur, korfbal en reizen hebben mij doen besluiten om naar Kameroen te gaan. Wat Kameroen bijzonder voor mij maakt is het grote verschil in cultuur. Je moet dan denken aan het weer, de mensen, de gebruiken en gewoontes.
Er zijn veel dingen die echt leuk waren in Kameroen. Bijvoorbeeld de blije en enthousiaste kinderen, de natuur, de dankbare en gastvrije mensen en de cultuur.

nieuwsbrief juli 2015 foto04

“Als je van reizen en sport houd, dan is dit de beste combinatie om een stukje wereld te helpen en te verkennen.”

Mini Olympiade 07 mei 2015

Als afsluiting van het schoolseizoen is de Mini Olympiade gehouden. Honderden kinderen hebben gedurende het hele jaar les gehad in diverse sporten zoals handbal, basketbal, hockey. De zeven sportcoaches van Bafang Kids en AJA geven lessen en clinics op de scholen.

nieuwsbrief juli 2015 foto06

Op de scholen in Bafang is weinig tot geen aandacht voor sport-en spelonderwijs. In de meeste gevallen is er geen sportdocent die dit geeft en probeert de leraar op school dit naast de andere vakken te geven. In Kameroen is het onderwijs vaak gericht op het herhalen van lesstof of wat betreft sport en spelonderwijs vooral gericht op prestatie met weinig tot geen variatie en creativiteit.

In de clinics en sportlessen wordt ruimte gegeven aan de kinderen om ook plezier te ervaren en mogen kinderen meedenken en creatief zijn. Scholen die het kunnen betalen dragen een klein financieel steentje bij door mee te betalen aan het inzet van de sportcoaches( ongeveer 50 euro per jaar ). AJA blijft in gesprek met de scholen om hen te vragen hun verantwoordelijkheid te nemen en iets bij te dragen.

De mini Olympiade is dit jaar financieel ondersteund door het Manoukefonds.

Nogmaals Hartelijk Dank

Dirk Jan Drost: Heb je enige idee wat het effect van de activiteiten van AJA op de kinderen kan zijn?

Doordat ik 2 keer ben geweest zie ik zeker een enorme vooruitgang. Ook merk je duidelijk verschil in omgang met de kinderen van AJA en de andere kinderen. Ze zijn socialer, enthousiaster en minder egocentrisch. Ik ben enorm blij. Het was weer een enorme ervaring. Helemaal met zo’n leuke groep als we nu hadden.
Wat adviseer je mensen die de zelfde reis willen doen en BKS willen helpen?
Meegaan en genieten van de gastvrijheid en levenservaring die je op doet.

nieuwsbrief juli 2015 foto09

AJA/BKS Sportacademies

Twee jaar geleden zijn we begonnen met een voetbalacademie en inmiddels zijn daar het schoolseizoen 2014-2015 nog drie nieuwe academies bijgekomen korfbal, badminton en honkbal. Er doen ruim 120 kinderen mee aan de academies en zij krijgen elke week na schooltijd twee extra trainingen in een van deze sporten waar ze talent voor hebben en die ze leuk vinden om te doen. We streven er naar dat de academies over er een paar jaar geheel zelfstandig kunnen gaan draaien. Ook hier is het contact met de betrokken ouders erg van belang. Ze worden betrokken bij de academies zodat zij het belang voor de ontwikkeling van hun kind kunnen zien. In Bafang is het niet gebruikelijk dat kinderen na schooltijd nog activiteiten ondernemen. Kinderen zijn na schooltijd vaak thuis of spelen wat op straat. Behalve vanuit de kerk zijn er bijna geen activiteiten.

nieuwsbrief juli 2015 foto08

62 Sponsorkids: Schooljaar 2014/2015

Op dit moment worden 62 kinderen in Bafang gesponsord door sponsorouders uit Nederland. Van de bijdrage wordt een pakket samengesteld met oa schoolboeken, pennen, schriften, sportkleding, sokken, eventueel schooluniform. De kinderen wonen bij hun familie en het sponsorgeld draagt op deze manier bij aan de ontwikkeling van het kind doordat het verzekerd is van een jaar naar school kunnen gaan. Veel gezinnen hebben weinig tot geen maandinkomen en dan is de hulp via dit sponsorplan heel belangrijk. De schoolrapporten van de kinderen worden regelmatig naar alle sponsorouders toegestuurd. Ons doel is om binnen nu en twee jaar het aantal 100 te bereiken.

nieuwsbrief juli 2015 foto07

Oprichting Sport-en cultuurfonds 50/50

Stichting Bafang Kids Steun is bezig met AJA om een Sport-en cultuurfonds op te richten. De bedoeling is dat kinderen vanuit dit fonds een kleine bijdrage kunnen krijgen om mee te doen met sport en/of culturele activiteiten in de regio Haut-Nkam.

nieuwbrief juli 2015 logos

De uitgangspunten van dit project zijn:

  • Het bevorderen van de socialisatie en integratie van jongeren door culturele en sportieve activiteiten,
  • Het helpen ontdekken en ontwikkelen van kwaliteiten en talenten van jongeren door het aanbieden van diverse activiteiten.
  • We willen de kansen voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar in Bafang vergroten door professionele activiteiten aan te bieden ook op lange termijn.
  • We willen elk jaar minimaal 2 % van onze jongeren deel laten nemen aan buitenschoolse activiteiten.
  • Ouders stimuleren om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun kinderen.

Uit lokaal onderzoek blijkt dat van de 30 000 jongeren tussen 8 en 15 jaar slechts 0,5% meedoet aan enige vorm van buitenschoolse activiteiten in georganiseerde vorm. Wij willen met het oprichten van een sport en cultuurfonds jongeren extra ondersteuning geven en stimuleren tot het meedoen aan sportieve en culturele activiteiten. Wij willen ons dit jaar richten op het opzetten van dit fonds.

Zoals altijd willen we klein starten en onze verwachting vanaf september met 5 sportorganisaties en 5 culturele organisaties te starten.

Elke hulp om dit project te steunen is zeer welkom!

Voor meer info of contact met ons: zie hier