Nieuwsbrief Stichting Bafang Kids Steun 2013

Voorwoord

Wij willen iedereen heel erg bedanken voor zijn of haar inzet voor Bafang Kids Steun dit jaar.

Het zijn geen gemakkelijke tijden. Hier in Nederland is het nog steeds crisis en raken veel mensen daardoor hun baan kwijt. Deze tijd brengt veel onzekerheid met zich mee. De overheid trekt zich steeds meer terug en we gaan richting een ‘participatiemaatschappij’. Burgers moeten terugkomen in hun eigen kracht en weer meer voor elkaar gaan betekenen.

In twee jaar tijd is het budget voor ontwikkelingssamenwerking meer dan gehalveerd. Nederland was altijd trouw aan haar afspraak om 0,7% van haar nationaal inkomen te besteden aan ontwikkelingswerk. Voor het eerst sinds jaren heeft dit kabinet deze afspraak losgelaten. We zijn benieuwd wat voor effecten dit zal hebben op het behalen van de millenniumdoelen. Dit zijn internationale afspraken over doelen die behaald zouden moeten worden in Derde Wereld landen zoals schoon drinkwater, onderwijs, en goede gezondheidszorg. Nederland zal in elk geval niet meer haar steentje bijdragen op de manier zoals het altijd gedaan heeft.

We zijn daarom heel blij dat er mensen zijn die vertrouwen hebben in onze kleine maar actieve club mensen, Bafang Kids Steun. En die ons project op verschillende manieren ondersteunen door bv wat te doneren, materialen of kennis en ervaring beschikbaar te stellen. Dankzij jullie kan Bafang Kids bestaan en kunnen we onze projecten voortzetten en de bewoners van Bafang goed ondersteunen. In deze nieuwsbrief willen we ingaan op onze huidige projecten en alvast wat vooruitblikken naar het komende jaar.

We wensen alle vrijwilligers, donateurs, scholen en betrokken organisaties en sportclubs een fijn Kerstfeest toe en alvast de allerbeste wensen voor een gelukkig 2014!!

Miniolympiade 2013

Op vrijdag 10 mei 2013 is de derde editie van de Mini Olympiade gehouden in Bafang op de sportvelden van St. Paul. Er hebben in totaal 460 kinderen in de leeftijd van tien tot en met veertien jaar meegedaan. De kinderen waren afkomstig van zeven basisscholen en vier middelbare scholen. De kinderen hebben met elkaar gestreden in zes verschillende sporten te weten: voetbal, handbal, uni-hockey, badminton, baseball en korfbal.

nieuwsbrief_foto01

Het accent lag dit keer op het spelen van korfbal en was een afsluiting van het project Korfbal on Tour waarbij 2 trainers( Dhr Joost Preuninger en Dhr Dirk Jan Drost ) uit Nederland in samenwerking met de Internationale Korfbalbond en ACK (bond uit Kameroen) op initiatief van Stichting Bafang Kids Steun door Kameroen zijn gegaan om korfbal als sport te promoten.

nieuwsbrief_foto02

Gezellig feest in Den Haag in samenwerking met oa de Kameroense Ambassade

In mei viert de Ambassade van Kameroen de Eenwording van Kameroen. Dit jaar werd het opnieuw gevierd op een aantal sportvelden. BKS heeft het kinderprogramma verzorgd.

nieuwsbrief_foto03

Hiervoor heeft Sport en Recreatie Rotterdam een opblaasbaar voetbalveld beschikbaar gesteld. Thuis op Straat Charlois heeft een bus, springkussen en Sumo worstelpakken, jongleerspullen en badminton en unihockey uitgeleend.
Kurt, Leenke, Marleen, Patience , Marc, Brigitte, Leopold en Ariane hebben die dag meegedaan. De kinderen konden lekker spelen terwijl de ouders bij de kraampjes aan het kijken waren of bij de voetbalwedstrijden waren.

AJA/BKS Sports Academies

In het kader van ons project Lekker Sporten in Kameroen zijn we vanaf januari van dit jaar gestart met de opzet van een aantal trainingscentra in verschillende disciplines. Zoals voetbal, basketbal, badminton en korfbal.

logo sportacademie orange plein plein
We zijn heel blij dat we zo goed hebben kunnen starten met een voetbalacademie en dat andere sporten snel zijn gevolgd. We willen de kinderen en jongeren de kans geven een paar keer per week te trainen in een door hen gekozen sport. De sportbegeleiders van AJA ondersteunen deze trainingscentra. Hun inzet en kwaliteit zijn dus van groot belang.

Er doen op dit moment 125 deelnemers mee in de trainingscentra en ze zijn afkomstig vanuit heel Bafang in de leeftijd van 08 tot 14 jaar.
Het idee achter de centra is om de kinderen en jongeren te helpen op weg naar volwassenheid. Het bieden van structuur en uitdaging kan hen verder helpen.

nieuwsbrief_foto04

Er is momenteel contact met de voetbalvereniging Oranje Wit uit Dordrecht. Zij hebben oa de shirtjes voor de kinderen van de voetbalacademie gesponsord naast sporttassen. We zijn nog met hen in overleg om te kijken of ze in de zomer met een groepje vrijwilligers mee kunnen gaan naar Kameroen om daar inhoudelijke en technische kennis uit te wisselen met de vrijwilligers van AJA.

nieuwsbrief_foto05

 

De zomeractiviteiten van 2013

Afgelopen zomer zijn drie vrijwilligers (Leenke de Blaeij, Marlene Gouma en Rutger den Hartogh) meegegaan naar Bafang om mee te helpen aan het opzetten en uitvoeren van de drie vakantieweken voor kinderen in het dorp.

nieuwsbrief_foto06

Leenke heeft oa op haar school OBS Over de Wieken een inzamelingsactie gehouden en daarnaast hebben de twee dames samen met teamgenoten op handbalvereniging Helius in Hellevoetsluis een actie gehouden. Het verzamelde geld is gebruikt om de vakantieweken op te zetten en de Tafeltennistafel af te werken..

nieuwsbrief_foto07

Rutger was actief bij Hockey Club Rotterdam en heeft deze zomer een masterclass hockey gegeven waar 18 sportbegeleiders van AJA bij hebben gewond en heeft ook een belangrijk bijdrage geleverd tijdens het trainingskamp van de voetbalacademie als Conditietrainer.

nieuwsbrief_foto08

Met deze vakantieweken willen we een aantal doelen bereiken:

  • Het levert een bijdrage aan de gezondheid van de kinderen, de kinderen zijn lekker bezig en krijgen ook een gezonde maaltijd
  • Ze leren meer samenwerken, fair play en kunnen werken aan het ontwikkelen van sociale vaardigheden
  • Ze kunnen hun persoonlijke kwaliteiten leren ontwikkelen
  • Lekker even kind zijn, plezier hebben met dorpsgenootjes
  • Kinderen een zinvolle vrijetijdsbesteding bieden. In veel gezinnen is weinig geld voor speelgoed of spelletjes en veel kinderen hangen de hele zomer wat rond in het dorp.

We gaan nu in de winter alvast de zomer van 2014 voorbereiden. Elke extra bijdrage is zeer welkom.

Het sponsorplan

Inmiddels worden 53 kinderen gesponsord vanuit Nederland. Door het sponsoren van een kind geef je het de kans naar school te kunnen gaan en een schoolcarrière op te bouwen. Met name meisjes worden nogal eens thuisgehouden om voor andere kinderen te zorgen zodra er onvoldoende geld is om het schoolgeld te kunnen betalen.

Een belangrijk onderdeel van het sponsorgeld is een pakket dat de kinderen krijgen met oa een schooluniform en sportschoenen. De scholen krijgen ook een klein pakketje met oa linealen, krijt en schriften. De pakketten worden altijd uitgereikt in nabijheid van de ouders. Het sponsorgeld gaat via onze partner AJA nu direct naar de scholen zodat het schoolgeld direct wordt betaald.

nieuwsbrief_foto10

Ouders weten nu makkelijk de ruimte van AJA te vinden en kunnen zichzelf aanmelden voor sponsoring van een kind. Daarnaast zijn er ook scholen die een gezin, of eenouder gezin aanmelden. AJA heeft dan een gesprek met de betrokken ouders. Gezinnen die het moeilijk hebben en waarbij het kind toch goed presteert en een zetje in de rug nodig heeft kunnen dan als er een sponsorouder beschikbaar is in aanmerking komen.

De ouders van de kinderen komen ook een keer om twee weken bij elkaar om ook na te denken hoe ze een bijdrage kunnen leveren.

Oproepje voor Eindjaarfeesten

Het zou heel leuk zijn als de kinderen die bij het AJA ontmoetingscentrum komen dit jaar samen een leuk Kerstfeest of Oud en Nieuwjaarsfeest zouden kunnen vieren. Mw. Aliance Tchouamou die de kinderactiviteiten doet op woensdagmiddag en zaterdagmiddag wil graag de kinderen een lekkere maaltijd aanbieden en Kerst samen vieren. Elke bijdrage, mag heel klein zijn,  is van harte welkom en kan gestort worden op het gironummer van Bafang Kids nummer NL52 INGB 0002327181 ovm Eindjaarfeest Kameroen.

nieuwsbrief_foto09

Colofon
Stichting Bafang Kids Steun is sinds 2006 actief in het dorp Bafang in West Kameroen. Bij ons staan Onderwijs en Sport centraal en wij proberen samen met de locals zoals AJA , scholen en ook particuliere een bijdrage in te leveren in de ontwikkeling van de kids.

Stichting Bafang Kids Steun
Katendrechtse Lagedijk 225 A
3083 GB Rotterdam
Info@bafangkids.org
www.bafangkids.org
0031104806780
IBAN: NL52 INGB 0002327181

Redactie en Opmaak
Ariane, Leopold en vrijwilligers
Stichting Bafang Kids Steun is ook actief op facebook: www.facebook.com/bafangkidssteun

nieuwsbrief_plaatje01

De nieuwsbrief is ook als pdf te downloaden hier.