Nieuwsbrief December 2010

Inleiding

In de laatste dagen voor het nieuwe jaar bieden wij jullie met veel plezier onze nieuwsbrief aan.

2010 is een jaar van groei en verandering geweest. Dankzij de inzet van onze enthousiaste vrijwilligers konden we verder gaan met het ontwikkelen van onze projecten en hebben we een nieuw onderdeel uitgevoerd namelijk het zomervakantieprogramma. De kinderen waren erg enthousiast erover en we hopen dit volgend jaar opnieuw te kunnen aanbieden.

 Het is ook een jaar geweest waarin we nieuwe wegen moesten gaan bewandelen wat betreft de financiering. Door de ingrijpende veranderingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking zijn we helaas onze vaste partner Impulsis als belangrijke  medefinancier kwijtgeraakt. We zijn dus als organisatie meer aangewezen op andere vormen van financiering en dit wordt dus een van de nieuwe uitdagingen voor Bafang Kids voor de komende jaren. Gelukkig is er ook goed nieuws te melden. Zo worden er via het sponsorproject inmiddels al 42 kinderen gesponsord. Onze dank voor alle sponsors!! Dankzij jullie kan een kind in ieder geval naar school en bouwt op deze manier aan zijn toekomst. Wij willen iedereen die Bafang Kids Steun heeft ondersteunt op welke manier dan ook enorm bedanken. Dat zijn onze vrijwilligers, donateurs, sponsoren, fondsen, sportverenigingen en sportclubs.  De Beste Wensen voor 2011 met veel geluk en een goede gezondheid. Laten we de krachten voor het komende jaar bundelen en ons blijven inzetten voor de kids van Bafang.

Leopold Foussom( Voorzitter )

 

I-                   Samenwerking met AJA  

Monsieur Djeukoua Gabriel ( President AJA )

Bafang Kids Steun werkt in Bafang samen met de organisatie AJA. Dit betekent  Association Jeunesse Avenir. AJA is een organisatie met een bestuur en statuten . Ze voeren voor BKS een groot aantal taken uit. Zo zorgen zij oa voor het logistieke deel, namelijk oa het vervoer van vertransporteerd materiaal van de haven/vliegveld naar Bafang, het goed beheren en uitlenen van ons sport en spelmateriaal aan scholen, het aangaan en onderhouden van contacten met de scholen die meedoen aan het project, het beheren van de computerlokaal, het organiseren van de jaarlijkse ceremonies op de scholen rondom het uitgeven van het materiaal voor de gesponsorde kinderen, het onderhouden van contacten met de ouders, het verzorgen van PR via krant, radio en de kerken , het onderhouden van het contact met de sporters die de sportlessen en clinics en sportdagen verzorgen op de scholen, opvangen signalen, maken foto’s van de kinderen en doorsturen naar Nederland, etc

 Op dit moment worden er voorbereidingen getroffen voor een kadertraining voor AJA in februari 2011. Tijdens een studieweekend zal AJA zich kunnen buigen over een aantal thema’s die voor hen in deze belangrijke opbouwfase van belang zijn. Dit zijn onderwerpen zoals: inzet vrijwilligers, opzet en uitvoering eigen activiteiten, financiën, etc.De training zal uitgevoerd worden door een aantal docenten van de universiteit van Dschang en yaounde.

Wij verwachten ook een intensief 2011 en een goede samenwerking met AJA.

II-                Boekenfondsen

In 2006 zijn we gestart met het opzetten van een boekenfonds op de school St. thaddee. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is ditprojectook meegegroeid naar op dit moment 05 scholen die meedoen.

De ouders betalen een kleine bijdrage voor de huur van schoolboeken en bij inleveren van de boeken aan het einde van het jaar krijgen zij het grootste deel van het geld terug (soort statiegeldprincipe). Kinderen kunnen hierdoor huiswerk maken en krijgen meer plezier in het lerenNaast de boekenfondsen hebben we op twee scholen in samenwerking met de Stichting Biblionef die de boeken beschikbaar hebben gesteld twee bibliotheekjes opgezet zodat de kinderen de kans krijgen op extra te oefenen met lezen.

III-              Sportprogramma   Lekker Sporten in Kameroen 

Vanaf deze plek willen we alle enthousiaste mensen die mee zijn gegaan om het zomervakantieprogramma waar te maken in Bafang hartelijk danken. Zonder hun medewerking zouden deze drie vakantieweken niet tot stand zijn gekomen.

a-Zomervakantie programma

Afgelopen zomervakantie is er gedurende drie weken lang  een heel gevarieerd programma aangeboden waaraan zo’n 150 kinderen per dag hebben deelgenomen. Er werden diverse sporten aangeboden zoals handbal en voetbal en de kinderen konden ook kennismaken met voor hen nieuwe sporten zoals unihockey (hier wordt gespeeld met een zachte stick en een zachte bal). Er waren ook diverse knutselactiviteiten en ook workshops dans en schminken. Dit was voor de kinderen een totaal nieuwe ervaring. Om de ouders meer te betrekken bij de activiteiten is er ook een knutselmiddag georganiseerd voor kinderen met hun ouders samen. De bedoeling is van het zomervakantieprogramma een vast onderdeel te maken en dit jaarlijks terug te laten komen in Bafang. Het enthousiasme onder kinderen en ouders is groot.

De zomervakantieperiode is een relatief lange periode waarin de kinderen zich vaak nogal vervelen of soms gaan meehelpen op het land of klusjes doen. Wij willen de kinderen graag ook een leuke vakantie gunnen en hen mooie herinneringen meegeven, zo kunnen ze even lekker kind zijn en spelen en ravotten.

Het schoolseizoen is inmiddels in volle gang en volgens de planning is de volgende stap het organiseren van reguliere sportlessen en sportdagen door een team van (ex) sporters uit Bafang die in koppels (er zijn 12 sporters) van twee deze lessen verzorgen op de vijf basisscholen waar we het meeste mee samenwerken. (de kernscholen). In totaal hebben we met 15 basisscholen in Bafang en omstreken contact. De sporters verzorgen op de vijf betrokken scholen in principe een reguliere sportles voor groep 6 t/m 8. Om de lokale werkgelegenheid te stimuleren , de mensen te blijven motiveren en hen ook te belonen voor de professionaliteit die zij hebben en hun betrokkenheid bij Bafang Kids en AJA (onze lokale partner) symbolisch te vergoeden krijgen zij een minimale onkostenvergoeding. (omgerekend circa 1,50 euro per persoon  per les).Om deze vergoeding te kunnen blijven financieren is AJA in gesprek met de directies en schoolbesturen van de betrokken scholen.

De sportlessen, sportdagen en clinics beogen een aantal doelstellingen. Kinderen leren door te sporten beter met elkaar samenwerken,  conflicten beter oplossen, bewegen is ook leuk en gezond, het bevordert de concentratie tijdens de lessen op school.

b-Masterclass III.

In februari 2011 staat de masterclass III gepland. De masterclass zal verdieping bieden en een verbinding vormentussen aan de ene kant een stuk theorie en de andere kant het oefenen in de praktijk.  Daarnaast is de planning om een kadertraining voor AJA te verzorgen. Dit om de organisatie de kans te geven zo zelfstandig mogelijk te functioneren en eigen lijnen uit te laten zetten.

 

IV-             Zumba evenement 26 maart 2011.

Sinds kort is het team van Bafang Kids Steun versterkt met de komst van Patrick Spa een zumba docent en werkzaam bij Sport en Recreatie.  Het leek hem een leuk idee om een ZumbaEvent te organiseren om op die manier geld in te zamelen voor het zomervakantieprogramma voor de kids van Bafang in 2011. Het gaat plaatsvinden op zaterdag 26 maart in de sporthal Hoogvliet. We richten ons met name op de sportscholen uit de wijde omgeving. Het beloofd een leuk en swingend evenement te worden.

Zodra er meer bekend is laten we dit iedereen weten per mail. Ook als toeschouwer ben je van harte uitgenodigd om te komen kijken.

V-                Sponsorkinderen

Een onderdeel van onze projecten is het sponsoren van kinderen op de basisschool. Mensen uit Nederland kunnen voor een bedrag van  120 euro  op jaar basis een kind sponsoren.

Dit houdt in dat het kind in ieder geval de garantie heeft dat het naar school kan gaan en dat het alle benodigdheden krijgt om het schooljaar goed af te ronden. Het sponsorgeld omvat: het schoolgeld, huur van boeken, rugzak, schriften en materiaal, sportkleding, sportschoenen en sokken. We zijn heel blij met de groei van dit project en willen dan uiteraard vanaf deze plek nog eens iedereen hartelijk danken die een of soms twee kinderen ondersteund.

De teller staat op dit moment op 42 kinderen.

VI-             Het sturen van kleding

Aangezien de kosten voor het sturen van tweedehandskledingen  op dit moment behoorlijk gestegen zijn en het ook logistiek gezien behoorlijk veel werk is zijn we even gestopt met het inzamelen van kleding. We willen iedereen bedanken die tot nu toe zo enthousiast heeft meeverzameld. Mochten we in de toekomst weer mogelijkheden zien dan houden we jullie op de hoogte hiervan.

Agenda 2011

Febr/Mrt 2011             Sportmasterclass III / Kadertraining AJA

23 Maart 2011             ZumBafang ( R’dam)

Mei 2011                           Sport gala ( Den Haag)

Juni 2011                         Infomiddag BSVL 2e ed

Jul/Aug 2011                Bafang Sport Vakantie2

Sept 2011                         Uitreiking schoolpakket

BKS wenst alle lezers , vrijwilligers en Donateurs nogmals een geweldige jaarwisseling en een heel fijn 2011