Verslag masterclass II februari 2010, succesvolle sport en spelweek in Bafang Kameroen

Na een lange voorbereiding is de masterclass 2 gehouden als vervolg op de in mei 2009 gehouden masterclass 1. Het doel van deze masterclass is om sporters en leerkrachten uit het basisonderwijs vaardigheden en methodes mee te geven waardoor zij zelfstandig op een onderhoudende manier sport en spel onderwijs kunnen uitvoeren.

Sport en spelonderwijs in Kameroen vraagt om aandacht. Er wordt met name in de lessen aandacht geschonken aan sporten als voetbal en atletiek maar er is nauwelijks aandacht voor de rol die spelonderwijs kan innemen. Al lerende spelen en spelenderwijs sporten dragen in onze visie in belangrijke mate bij aan de mentale en fysieke kant van het kind. Bij sport-en spelonderwijs zoals we dat aanbieden aan de sporters daar staan verschillende competenties centraal zoals: het leveren van een bijdrage aan de sociale vaardigheden van het kind, leren samenwerken, fair play etc. Het sportonderwijs van Kameroen legt vooral de nadruk op sport en competitie en gaat het minder om het belang van lekker mee kunnen doen en plezier krijgen in bewegen

Wie hebben deze masterclass uitgevoerd?

Leopold Foussom, Mariska Beenhakker (collega van Leopold en werkzaam bij Sport en Recreatie Rotterdam), Theo de Groot (collega van Leopold en werkzaam bij Sport en Recreatie Rotterdam) en Marjolein van Vliet (voormalig directrice van een basisschool, actief in de handbal binnen de regio) zijn op vrijwillige basis naar Kameroen gegaan om de masterclass samen met een aantal experts uit Kameroen uit te voeren. Via de sponsoractie “George te remercie” is een aanzienlijk bedrag bij elkaar gebracht om de week te organiseren. Alle deelnemers hebben zich actief beziggehouden met het bij elkaar brengen van dit sponsorgeld.

Hoe zag het programma eruit?

Op de eerste dag is de opening gehouden op de school St Paul waarbij alle schooldirecteuren, schoolinspecteurs die direct betrokken zijn bij het project Lekker Sporten aanwezig waren. De school heeft uit hoofde van Bafang Kids Steun een pakket gekregen met sportmateriaal zoals hockeysticks, voetballen etc. voordracht hr Tamoufe (etno socioloog en nationaal handbaltrainer en bondscoach) “Emergence des initiatieves de cooperation de developpement des politiques sportives”.

Mariska en Theo hebben de drie torens gepresenteerd: werkt het ? (begrijpen de kinderen het spel?), kunnen ze het spel spelen?, vinden ze het spel leuk?. Aan het einde van de middag de eerste sport-en spelworkshop gedaan. Daarnaast waren er clinics in honkbal.

Op dinsdag zijn we met drie clinics begonnen handbal, atletiek en sport en spel. Per clinic hebben 30 leerlingen meegedaan van st. Paul. Alle deelnemers hebben de kinderen geobserveerd. Aan de hand van de drie torens werden de activiteiten geobserveerd. Vervolgens werden de observaties geëvalueerd en werd gekeken welke verbeterpunten de individuele sporters konden toepassen. Oplossingen werden gevonden door: meer variatie aan te bieden, sportieve en actieve houding te hebben, kinderen te belonen op goed gedrag, positief ingesteld te zijn. In de middag is de voorbereiding van de sportdag van woensdag gehouden en daarna stond een bezoek aan het AJA computerlokaal gepland.

Op woensdag heeft elke deelnemer van de groep een sportdag gecoördineerd op een basisschool. Er waren vier groepen gevormd met elk vier deelnemende sporters. In totaal hebben ongeveer 400 kinderen meegedaan . De sporters hebben de spellen uitgevoerd.

Op donderdagochtend waren er ook clinics in volleybal, tennis, en sport en spel. Ongeveer 100 kinderen hebben meegedaan. In de middag zijn de mensen aan de slag gegaan met hockey en voetbal. De dag is afgesloten met de voorbereiding van de afsluitende sportdag van vrijdag.

Er was een spelochtend met vier zones met in totaal 16 onderdelen. Kinderen konden kiezen waar ze aan mee wilden doen. Hiervoor waren strippenkaarten gemaakt. In de middag was de sportieve afsluiting met een volleybal en handbalwedstrijd. De sporters en experts hebben gespeeld tegen lokale sportteamss en gewonnen. Deze werd bezocht door een paar honderd bewoners uit Bafang. Aan het einde van de dag heeft iedereen een certificaat en een klein cadeautje gehad. (een medaille en een set jongleerballen, een fluitje, sleutelhanger)

Zaterdagochtend hebben we een wandeling van 12 km gemaakt en in de middag een afscheidsfeest bezocht. We werden uitgenodigd door AJA in het computerlokaaltje en is er kennisgemaakt met de ouders van de gesponsorde kinderen en zijn er cadeautjes gegeven door de sponsoren uit Nederland. De vrouwen hadden hapjes gemaakt. Daarna zijn we op bezoek geweest bij een lokale koning en mochten we in de salon wat drinken en nader kennismaken. De dag is afgesloten met een bezoek aan een dansgroep waar we ook op de muziekinstrumenten mochten spelen.

De tweede week was ter vrije besteding. Een aantal mensen zijn op doorreis gegaan naar oa Foumban, Bafoussam, Bamenda, een theeplantage bezocht, een paar chefferien, een palmwijnboer. In Limbe is de botanische tuin bezocht en men is tot halverwege Mount Cameroon geklommen. Andere mensen zijn in Bafang gebleven om een aantal lopende zaken af te ronden en nieuwe ideeen te initiëren waaronder de start van een schooltje voor kinderen met een beperking.

AdB,mrt 2010